Naminės duonos raugo receptas

Naminės duonos (ruginės) raugas paruošiamas labai paprastai, tačiau ne per dieną.

Ko reikės:
+Ruginiai miltai
+Vanduo (naudoju nevirintą, tiesiog iš krano)
+Dubenėlis su šaukštu

1 diena

Į dubenėlį įberkite apie 150 gr. ruginių miltų ir maišydami su šaukštu pilkite tiek vandens, kad gautųsi tirštoka masė – grietinės konsistencijos. Pastatome dubenį kambario temperatūroje.

2 – 3 (4) dienos

Į dubenį su raugu ir 2 ir 3 dienomis įberkite po ~100 gr. ruginių miltų, ir šiek tiek vandens, kad gautumėte tokio pat tirštumo raugo konsistenciją. 3 ar 4 dieną jau tikrai turėtumėte pajusti nelabai malonų rūgusios tešlos kvapą – tai normalu ir reiškia, kad viskas vyksta pagal planą!

4 (5) diena

Nieko nedarykite 😉

5 (6) diena

Jeigu viskas tvarkoje – tešlos raugo neperkaitinote ir neperšaldėte – gavote nemoloniai kvepenčio raugo apie 400 – 500 gr.

Paklausite, kodėl yra dienos skliaustuose? Todėl, kad raugo gamyba priklauso nuo kambario temperatūros ir jeigu šilta, raugas pasigamins greičiau, jeigu vėsu – duonos raugo gamyba gali užtrukti. Taip pat šiek tiek rūgimo gritis priklauso nuo to, kokio tirštumo tešlos konsistenciją padarote.

Na ir laikas gaminti duoną!