Vynas iš uogienės

Naminis vynas iš senos, bet nepasenusios uogienės. Naminio vyno receptas, gaminimo eiga, rezultatai.

Atlikus kruopščią inventorizaciją sklepe, atradau:

2017 metų aviečių uogienė – 2,9 litro;

2017 metų juodųjų serbentų uogienė – 1,5 litro.

Veiksmo pradžia 2019 vasario 13 d.

Sloinykai atsidarė pakankamai nesunkiai (meluoju biškį, kai kuriuos reikėjo ir su peiliu prakrapštinėt), supyliau visą uogienę į kubilą, standartiškai virtame karštame vandenyje ištirpinau 2,5 kg cukraus, užpyliau iki 22 litrų, tikėdamasis apie 13-14 litrų gerojo produkto finale.

Misos cukringumas – 95 (čia ne benzinas jei ką 😉 )

Sudėjau reikiamus ingredientus ir po gerų 6 valandų prasidėjo akšenas!

Burbuliavo neblogai, bet ne taip, kaip būna su šviežiomis aviečių uogomis.

Vasario 19 d. burbuliavimas sulėtėjo. Atidariau, pamaišiau turinį. Pamieravau – hidrometras rodo 65.

Uždengiau ir po gal 10 minučių prasidėjo… virimas. Burbulai iš burbuliatoriaus pradėjo eit kaip iš filmo 😉

Veiksmas vyksta!!!

Vasario 22 d. – 19 diena fermentacijos. Burbuliuoja vienodai intensyviai.

Vasario 27 d. – 24 diena fermentacijos. Hidrometras – 25. Burbuliavimas sulėtėjęs.

Kovo 5 diena. Pravėdinau šiek tiek. Hidrometras rodo 10. Uždarius dangtį, fermentacijos procesas pastebimai suaktyvėjo, burbuliavimas padažnėjo. Šaunu!

Kovo 12 d. Hidrometras rodo 2 padalas pliuse. 27 fermentacijos diena.

Nugriebiau nuo viršaus tirščius (apie 2 litrus). Tirščiai gražios spalvos,, malonaus kvapo, be jokių oksidacijos ženklų ir be abejo be jokių pelėsių. Žodžiu – be priekaištų.

Perkošiau per nailono kojinę, padugnių (mielių ir nusėdusių uogų likučių) buvo 2 litrai. Gerojo skysčio liko 18 litrų. Daugiau nei gerai 😉

Silikoninė įvorė - kamštis vyno burbuliatoriui
Silikoninė įvorė – kamštis vyno burbuliatoriui

Eksperimentas. Kaip tik šiandien iš kiniečio atėjo silikoniniai kamščiai-įvorės fermentacijos indui. Iš pirmo žvilgsnio (ir kvapo) atrodo labai neblogai. Įdomu tai, kad jie turi skylę ne per visą ilgį, Tai gerai, nes juos galima naudoti kaip kamštį ir kaip įvorę – labai nesunkiai pradūriau su burbuliatoriumi. Diametras jų nuo 14 mm apačioje, 16 mm viduryje ir 18 mm pačiame viršuje – kuo puikiausiai tinka iš „Medėjos“ pirktiems indams.

Burbuliatorius įsistatė lengvai, į skylę fermentacijos indo dangtyje įsikišo taip pat labai lengvai ir atrodo, kad stovi patikimai. Beja, įkišus burbuliatorių, diametras įvorės padidėjo (išsipūtė), bet čia tik tarp kitko 😉

Silikoniniai kamščiai - įvorės vyno fermentacijos indų dangčiams
Silikoniniai kamščiai – įvorės vyno fermentacijos indų dangčiams

Šituos pirkau aliexprese, paieškos frazė: 10pc Diameter 10-18mm Home Brew Wine Stopper Food Grade Silicone Plug With Hole for Airlock Bubbler Silicone Rubber Stopper

Burbuliatorius kinietiškoje silikoninėje įvorėje.
Burbuliatorius kinietiškoje silikoninėje įvorėje.

Uždengus raugą, o tiksliau rauginimo indą dangčiu su nauja įvore rūgimo proceso vykimo įrodymas – burbuliavimas – prasidėjo apytikriai po 15 minučių. Burbuliavimas nėra intensyvus, bet jis ir neturi būti intensyvus kai fermentacija eina į pabaigą.

Manau, kad fermentacija baigsis po kokių 10 dienų ir kovo pabaigoje jau bus galima vyną išpilstyti į saugojimo tarą. Pagyvensim  – pamatysim. Kantrybės bro’, kantrybės 🙂

Aviečių uogienės vynas
Aviečių uogienės vynas

2019-03-20 Žemės diena ir vyno fermentacijos pabaigos diena. Hidrometras rodo 0.

Apskaičiuoju vyno stiprumą: 95/7,5=12,66

Kaip apskaičiuoti vyno stiprumą (alkoholio kiekį) rašiau apie vyno gamybos receptą.

Perpyliau vyną apie 40 kartų iš vieno indo į kitą, kad mažiau liktų angliarūgštės (iki šiol mano asmeninė praktika rodo, kad tų perpylimų užtenka, jokių nuosėdų nesusidaro), kvapas malonus – aviečių dominuojantis, spalva neša į bordo.

Nuskaidrinau ir pastačiau. Kol kas 16 litrų. Savaitgaly žiūrėsiu kiek bus nuosėdų.

Kantrybės… 😉

Tęsinys jau čia. 2019-03-25 Nupyliau nuo nuosėdų. Nuosėdų nedaug – nepilnas puslitris. Taigi gero skysčio gavosi 15,5 litro. Planavau 13 – 14 litrų, tai rezultatas viršijo optimiškiausius lūkesčius 😉  visu 1,5 litro 😀

Supyliau konservantą. Pasaldinau.

Kvapas malonus, skonis ne toks intensyvus kaip aviečių uogų. Visą kiekį pasaldinau 125 gr cukraus.

Kol kas palikau kubile kambario temperatūroje, tegul pastovi…